Nieuws detail

01.11.2022 Nieuws

Alles over weefgaren

Alles over garen

Garen, je hebt het in alle kleuren en diktes. Ben je van plan om iets van garen te maken of juist te laten maken? Er zit natuurlijk een groot verschil tussen weefgaren, breigaren en haakgaren, elke gaar soort is verschillend. In dit blog vertellen we je over garen wat geschikt is om mee te weven.

Hoe wordt garen gemaakt?

Garen kan gemaakt worden van allerlei vezels zoals; katoen, vlas of synthetische vezels. Natuurlijke garen worden gemaakt door natuurlijke vezels ineen te draaien (spinnen). Synthetische garen worden meestal gemaakt door een proces met chemische stoffen. De substantie die hierdoor ontstaat wordt vervolgens gespoten/geperst tot strengen. Hoewel alle garen in eerste instantie als enkelvoudig garen wordt gesponnen, kunnen de garen in elkaar worden gedraaid om een ‘getwijnd’ garen te verkrijgen. Door het garen te twijnen wordt het garen dikker en steviger, waardoor het voor verschillende doeleinden gebruikt kan worden.

Ieder soort garen kan anders gedraaid worden en daardoor krijgt elk soort garen ook een andere structuur. Hierna worden de juiste diktes gevonden en als laatste kunnen de garen worden gekleurd.

Verschillende soorten garen voor geweven labels

Hieronder bespreken we de meest gebruikte garen voor labels.

Gerecycled polyester → Gerecycled polyester, ook wel rPet genoemd, is gemaakt van plastic flessen. De productie van gerecycled polyester heeft een stuk minder grondstoffen nodig en stoot minder co2 uit vergeleken met nieuwe vezels. Er zijn twee manieren om polyester te recyclen, namelijk mechanisch of chemisch. Bij mechanische recycling wordt plastic gesmolten om er nieuwe garen van te maken. Dit kan maar een paar keer gebeuren voordat de vezel zijn kwaliteit verliest. Bij chemische recycling worden plastic moleculen afgebroken en omgevormd tot garen. Hier zijn geen nieuwe grondstoffen of energie voor nodig.

Biologisch katoen (GOTS- gecertificeerd) → Biologisch katoen is beter voor het milieu én voor de katoenboeren. Biologisch katoen wordt namelijk geteeld zonder insecticiden en pesticiden en wordt gesponnen zonder enige toevoeging van chemicaliën. Ons biologisch katoen is GOTS gecertificeerd en voldoet aan alle strenge milieu en sociale criteria.

Nylon→ Nylon, ook wel polyamide genoemd is afgeleid van aardolie. Nylon is gemaakt als synthetische imitatie voor zijde. Door schaarste aan zijden stoffen werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gezocht naar een alternatief. Nylon bleek licht in gewicht maar sterk, en goedkoper dan zijde.

Nylon heeft een natuurlijke glans, gaat lang mee en is goed te recyclen. Een van de eigenschappen van nylon is dat het heel elastisch is, maar ook hitte en smeltgevoelig is.

Weetjes over garen

- Er zijn verschillende manieren om de dikte van garen te meten. De dikte van garen wordt weergegeven als wt. Hoe hoger het nummer, hoe dunner de garen zijn. We gebruiken zelf DTEX, DTEX is het gewicht in gram van 10000 meter garen.

- Menggaren is een mix van wol en een ander soort garen zoals katoen of synthetisch.

- Katoen is de meest gebruikte natuurlijke vezel. 

EE Labels en garen

EE Labels, EE Exclusives en zusterbedrijf Nominette zijn gespecialiseerd in het weven van labels. Kwalitatief goede garens zijn dan ook erg belangrijk voor ons. Met meer dan 122 jaar ervaring hebben we de beste professionals en machines om geweven producten van topkwaliteit te maken.

EE Labels is de meest duurzame label leverancier van Nederland. We zijn een van de weinige bedrijven die nog zelf weeft in Nederland. Daarnaast is meer dan 50% van onze garen voor weeflabels gerecycled, en dit aandeel wordt steeds groter. Deze gerecyclede garen bestaan voor 100% uit PET-flessen. Er komen steeds meer kleuren in gerecycled garen bij. Wel maken we eerst onze huidige voorraad garen op (wel zo duurzaam). Bij een nieuwe bestelling wordt die kleur in gerecyclede variant besteld. Lees meer over onze duurzame productie, of bekijk hier ons kleurenaanbod van NewLife garen.

Geweven labels bestellen? Check onze mogelijkheden en ontwerp gemakkelijk je eigen labels op onze website!

Nieuwsbrief

Wees als eerste op de hoogte over speciale acties,
updates en nieuwe producten

Ander product?

Op zoek naar emblemen, leren labels, lint, band of jacquard stoffen...

GA NAAR EE LABELS